Eläinkoulutusseminaari 2023   




Eläinkoulutusseminaari 2023 on täällä, ja se tarkoittaa päivän täydeltä huippumielenkiintoisia luentoja eläinten kouluttamisesta ja käyttäytymisestä!

Keskiössä ovat koirat, ja luvassa on viimeisen päälle tuoretta tietoa eettisestä kouluttamisesta sekä koiran ja ihmisen välisestä vuorovaikutuksesta noin tunnin mittaisten luentojen muodossa.
Tilaisuus tarjoaa eläinkoulutuksen ammattilaisille, koiraharrastajille sekä muille koulutusintoilijoille mahdollisuuden oppia alan asiantuntijoilta, kehittää omia taitojaan sekä pysyä mukana uusimmissa, tieteellisesti perustelluissa menetelmissä.
Eläinkoulutusseminaari tuo yhteen eläinten oppimisesta kiinnostuneita ihmisiä tarjoten tilaisuuden myös kysyä, keskustella ja verkostoitua. Tapahtuma sopii jokaiselle, joka haluaa ymmärtää koirien käyttäytymistä ja kouluttamista entistä syvemmin.

Liput alla olevasta linkistä: Tällä hetkellä ei alkavia kursseja.

Aikataulu


11.00
Loopy training ja vahvistamisen aikaisen käyttäytymisen erottelu
Eeva Ylinen

  • Oppiminen ilmiönä on jatkumo ja yksittäinenkin koulutussessio on prosessi, jonka jokainen vaihe vaikuttaa koulutuksen sujuvuuteen ja onnistumiseen.
  • Vahvistamisen aikaista käyttäytymistä erottelemalla treeniluuppia voidaan tiivistää. Tällöin koulutustavoitteen ulkopuolisen, ns. roskakäyttäytymisen vahvistuminen vähenee ja päästään teknisesti tarkkaan suoritukseen.
  • Tämä luento kääntää ajatuksesi niihin harjoitusprosessin vaiheisiin, jotka helposti jäävät liian vähälle huomiolle!

  • Eeva Ylinen on biologi (FM), käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija ja eläintenkouluttaja (AT), joka opettaa työkseen eläintenhoitoa ja koirien kouluttamista ammatillisessa oppilaitoksessa. Luennon aihe liittyy Eevan tutkimusprojektiin, jota on esitelty myös kansainvälisessä tiedekonferenssissa (European Association for Behavior Analysis) kesällä 2022.

12.15
Koiranomistajan temperamentin ja koiran roturyhmän vaikutukset koiran sosiaaliseen käyttäytymiseen
Tiia Silfverberg

  • Voivatko ihmisen tietyt temperamenttipiirteet olla yhteydessä koiran käyttäytymiseen? Entä miten koiran roturyhmä tähän vaikuttaa? Ihmisen ja koiran välinen vuorovaikutus on mielenkiintoinen tutkimuskohde, sillä siihen voivat vaikuttaa niin monet erilaiset taustatekijät. Tässä esityksessä käydään läpi keväällä 2022 valmistuneen psykologian pro gradu -tutkielman valossa erityisesti sitä, millä tavalla koiranomistajan temperamentti on yhteydessä koiran tapaan toimia erilaisissa tilanteissa.

  • Tiia Silfverberg on käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija ja psykologian kandidaatti. Kandidaatintutkielmassaan hän on tarkastellut sitä, millaisia tulkintoja koiranomistajat koiristaan tekevät. Seminaarin luentoaihe liittyy hänen psykologian pro gradu -tutkielmaansa, jossa hän tutki koiranomistajien temperamenttipiirteiden yhteyttä koirien sosiaaliseen käyttäytymiseen. Vapaa-aikanaan Tiia harrastaa tavoitteellisesti tokoa kahden koiransa kanssa.

13.45
Kiintiökuormituksen, vahvistehistorian ja omaehtoisuuden vaikutuksia käytännön koulutuksessa
Piia Karinen

  • Tiesitkö, että vaatimustason nosto altistaa koiran stressille? Haluatko oppia, kuinka huomioida tämä koulutuksessa?
  • Entä tiedätkö, miten sekä koiran että ohjaajan vahvistehistoriat vaikuttavat koulutuksen etenemiseen? Haluatko oppia ymmärtämään tämän merkitystä syvällisemmin?
  • Taukopeti ja starttinappula treenissä - miten päästä toimivaan omaehtoisuuteen niin, että treeni kuitenkin etenee?

  • Piia Karinen on käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija ja pitkän linjan koiraharrastaja, joka on vuosien mittaan sukeltanut yhä syvemmälle käyttäytymisen ja kouluttamisen mielenkiintoiseen maailmaan. Piian unelmana on oppia ymmärtämään käyttäytymistä ja siihen vaikuttavia tekijöitä paremmin, jotta kouluttamisesta muodostuisi aitoa vuorovaikutusta, joka voisi lisätä kaikkien osallisten hyvinvointia yksilölliset ominaisuudet huomioiden. Esitelmä pohjautuu Piian opinnäytetyöhön, joka on osa käyttäytymisanalyyttista eläinkouluttajien koulutusta. Virkatyönään Piia toimii radiologina Tampereen yliopistollisessa sairaalassa.

15.00
Valinnan vaikutus pelkoaggressiiviseen käyttäytymiseen
Henna Hanhirova

  • Koira pysyy kaukana kouluttajasta, kouluttaja heittää juustoa. Koira kävelee kouluttajan viereen, kouluttaja heittää juustoa. Koira painaa starttinappulaa, kouluttaja koskee koiraan, kouluttaja heittää juustoa.
    Kaikista valinnoista sama vahviste (juusto). Miten koiran käyttäytymistä voi muuttaa, jos se saa jokaisesta valinnasta saman vahvisteen?
  • Mitä valinnat ylipäänsä ovat ja miten niitä tarjotaan koiralle? Voiko vaihtoehtoja tarjoamalla vähentää aggressiivista käyttäytymistä?
  • Tule kuulemaan kahdesta koirasta, joiden aggressiivinen käyttäytyminen loppui, kun ne saivat itse tehdä valintoja. Nuori rescuekoira päättää, saavatko vieraat tulla sisälle vai eivät. Kolmesti kotia vaihtanut perhettäänkin näykkinyt uros kertoo, saako siihen koskea vai ei.

  • Henna Hanhirova on käyttäytymisanalyyttisen eläinkoulutuksen asiantuntija ja Helppo arki -koirankoulutuksen perustaja. Henna pitää yksityistunteja asiakkaiden kotona arjen sujuvoittamiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi. Luennon aihe on Hennan opinnäytetyöstä.


Puolivälissä päivää pidetään pieni tauko, ja tilaisuudessa on tarjolla kahvia sekä pientä purtavaa.